Nouseeko vai laskeeko?

BlogiinAsuntojen hintakehitys – tuo jokaviikkoinen pohdinnan aihe. Mutta miksi se kiinnostaa ja miksi hintojen laskua, jopa romahdusta, ennustetaan vuodesta toiseen?

Miksi se kiinnostaa, siihen löytyy yksinkertainen vastaus: Noin 70 % suomalaisista asuu omistusasunnossa ja valtaosalla meistä suurin omaisuus on meitä ympäröivissä seinissä, omassa kodissa.

Miksi osa ekonomisteista sitten vuodesta toiseen ennakoi hintojen laskua? Tämä on hyvä kysymys. Jos aina pelaa mustalle, osuu voittokin joskus kohdalle. Sitten voi tietysti olla pätemässä todellisena asiantuntijana, että mitä minä sanoin!

Kurkistetaanpa hieman taustapeiliin. Asuntojen hintakehitys on perinteisesti ollut Suomessa erittäin vakaata lukuun ottamatta 90-luvun lamavuosia, jolloin hinnoissa tapahtui Suomen historian suurin lasku. Elimme tosin tuohon aikaan täysin erityyppisessä taloudellisessa ympäristössä: Suomen markan ja itsenäisen talouspolitiikan ajassa.

Taloudellisen koneistomme paineensietokyky oli lisäksi täysin eri tasolla nykypäivään verrattuna. Huomionarvoista 90-luvun lamavuosissa kuitenkin on, että tuostakin kuopasta kömmittiin muutaman vuoden aikana ylös ja lähdettiin uudelle kasvukäyrälle.

Todellisesta stressitestistäkin selvittiin

Miksi sitten asuntojen hintojen uskotaan ja ennustetaan aina laskevan, kun taloudessa tulee pienikin käänne alaspäin? Elämmekö edelleen menneessä ajassa? Emmekö suostu hyväksymään sitä tosiasiaa, että samankaltaiset hintaromahdukset eivät käytännössä ole mahdollisia, tai ainakin ovat erittäin epätodennäköisiä?

Asuntomarkkinat kokivat todellisen stressitestin vuonna 2008 maailmanlaajuisen finanssikriisin muodossa. Finanssikriisillä oli kaikki tarvittavat elementit asuntohintojen romauttajaksi, mutta kuinkas sitten kävikään? Romahdusta ei tullut ja kansallisvarantomme piti kuin pitikin pintansa.

Mitä sitten pitäisi tapahtua, jotta hinnat romahtaisivat? Itse en keksi kovinkaan järkeviä perusteluita, joiden toteutumiseen voisi rehellisesti uskoa. On siis parempi keskittyä niihin tosiasioihin, jotka estävät dramaattisen romahduksen syntymisen. Omasta mielestäni tärkeimpiä tekijöitä hintavakauden säilymiselle ovat

– erittäin alhainen korkotaso,
– ylikuumentuneet vuokrahinnat,
– vähäinen uudisrakentaminen,
– kaupungistumisen jatkuminen

Ja sokerina pohjalla fakta, että 90 %:a suomalaisista haluaa asua omassa asunnossa. Pistää miettimään, eikö pistäkin?

Siis nouseeko vai laskeeko; kas siinä pulma? Vastaus on yksinkertainen: hinnat tulevat pitkällä aikavälillä nousemaan. Kysymys on vain, kuinka pitkällä aikavälillä asiaa halutaan tarkastella. Tilastokeskus löytää varmasti kuukauden, kvartaalin ja jopa vuoden pituisia mittareita ja seurantajaksoja, joista hintojen lasku on todennettavissa. Jos vertailu tehtäisiin kolmen, viiden tai kymmenen vuoden pituisilta ajanjaksoilta, olisi lopputulos kovin toisenlainen.

En ole vielä löytänyt asunnonostajaa, joka ostaisi asunnon kuukaudeksi tai kvartaaliksi. Tapaan ihmisiä, jotka ostavat asunnon omaksi kodikseen jopa loppuelämäkseen ja uskallan sanoa, että silloin investointi on myös taloudellisesti kannattava.

Kansallisvarantomme, suomalaisten asunnot ovat siis turvassa, kunhan pidämme niiden arvosta huolta.

Antti Toivanen

Yksi kommentti artikkeliin ”Nouseeko vai laskeeko?

  1. Hyvä avaus! Seurattuani läheltä asuntojen kunnospitotoimenpiteitä rinalle olisi syytä nostaa myös korjausvelka! Asuntokannassamme (kiinteistöt yleisesti) on tolkuttomasti korjausvelkaa laajalla rintamalla. Tietoisuus ja ymmärrys näiden asioden kohdalla kasvaa koko ajan ja keskustelu saa mitä erilaisempia sivujuonteita. On tärkeää pitää omaisuudestaan huolta jolloin näkemystäsi on helppo kompata!

    Tykkää

Kommentoi, ole hyvä

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s