Checkpoint Charlie

Vaaka - Jussi HakalaMiten lisääntyvä työvoimatarjonta käännetään eduksi ja talouspoliittiseksi energiaksi?

Suomalaisten säästöpankkien toimitusjohtajat olivat syyskuun ensimmäisellä viikolla Saksan Säästöpankkiliiton vieraana. Parin päivän ajan meillä oli tilaisuus kuulla ja nähdä, miltä maailman meno näyttää Euroopan suurimman talouden näkökulmasta. Saksassa säästöpankkiryhmä on markkinajohtaja ja yksi Euroopan suurimmista pankkiryhmistä. Ryhmään kuuluu 460 säästöpankkia, tase on 1127 miljardia euroa ja työntekijöitä 240 tuhatta.

Isäntien mielenkiinto kohdistuu samoihin asioihin kuin meilläkin. Digitalisaatio ja asiakaskäyttäytymisen nopea muutos sähköisiin kanaviin, pankkisääntely ja taloudellinen lama askarruttavat myös saksalaisia pankkeja.

Pakolaistilanteesta paineita työmarkkinoiden uudistamiselle

Tuttujen haasteiden lisäksi toimintaympäristöön on ilmaantunut uusia aiheita. Merkittävimpiä niistä on käsiin räjähtävä pakolaisongelma. Saksaan ennakoidaan pyrkivän jopa 800 000 pakolaista. Saksassa työpaikan saaminen edellyttää pankkitiliä.  Vähän pidemmällä tähtäimellä on ratkaistava, miten pakolaisille voidaan turvallisesti avata pankkitili ilman portin avaamista terroristeille ja talousrikollisille pankkijärjestelmään.

Pakolaiskysymys kytkeytyy työmarkkinoihin. Miten lisääntyvä työvoimatarjonta käännetään eduksi ja talouspoliittiseksi energiaksi? Uhkana on lisääntyvä jännite kotimaisten työttömien ja pakolaisten välillä. Saksa on tehnyt paljon pieniä uudistuksia viimeisten 10 vuoden aikana lisätäkseen työmarkkinoiden dynamiikkaa ja edellytyksiä uusien työpaikkojen syntymiselle. Saksassa koetaan yhä, ettei uudistuksia ole tehty riittävästi. Pakolaistilanne luo painetta työmarkkinoiden uudistumiselle Saksassa.

Tapaus Ukraina

Myös turvallisuustilanne huolestuttaa saksalaisia. Saksan päätöksentekijöillä on suuri valmius tarkastella tilannetta Venäjän näkökulmasta. Berliinin muurin murtumisen jälkeen seurasi Venäjän reunavaltioiden itsenäistyminen ja kääntyminen kohti länttä. Venäjä kokee tapahtuneen kehityksen uhkana itselleen ja haluaa pysäyttää Naton laajenemisen sen naapurivaltioihin. Vaikuttaakin pikemmin siltä, että EU tarvitsisi kasvonsa säilyttävän perääntymisreitin Ukrainan suhteen. Ukrainaa ei voida pitää demokraattisena valtiona kuten EU-jäsenvaltioita.

Talvi on tulossa, ja Ukraina tarvitsee merkittävää taloudellista tukea sekä lyhyellä että pidemmällä tähtäyksellä. Se on paljon kalliimpi projekti kuin Kreikan tukeminen, joten siihen tuskin löytyy EU:ssa halukkuutta. Todennäköisempi kehityskulku onkin se, että Krimi on osa Venäjää, Itä-Ukraina saa laajan itsehallinto-oikeuden ja EU ottaa hieman etäisyyttä Ukrainaan. Nato-maata Ukrainasta ei kenties tule koskaan.

Saksa on käynyt läpi valtavan muutosprosessin yhdistymisensä jälkeen. Aavistuksen menneistä vaikeista ajoista saa vierailemalla legendaarisella Berliinin muurin ylityspaikalla Checkpoint Charliella. Se oli länsimaisten liittolaisten antama nimi Itä- ja Länsi-Berliinin väliselle rajanylityspaikalle. Samassa risteyksessä sijaitsee nykyisin Berliinin muurin historiasta kertova museo ja kadun toisella puolella Asisi Panorama Berlin-rakennus, jossa voi havainnoida muurin aikaista elämää hyvin todentuntuisesti. Lähituntumassa on myös vaikuttava muistomerkki, joka kertoo juutalaisiin kohdistuneesta vainosta natsihallinnon aikana.

Mikäli kävelet Checkpoint Charlielta Friedrichstrassea pohjoiseen, kuljet aivan puretun muurin suuntaisesti. Vasemmalla avautuu entinen Itä-Berliini ja oikealla Länsi-Berliini. Toivottavasti tämä kaikki on pysyvästi historiaa.

Jussi Hakala

Yksi kommentti artikkeliin ”Checkpoint Charlie

  1. ”kävelet Checkpoint Charlielta Friedrichstrassea pohjoiseen, kuljet aivan puretun muurin suuntaisesti. Vasemmalla avautuu entinen Itä-Berliini ja oikealla Länsi-Berliini. ”

    Itä-Berliini on oikealla, jos kävelet pohjoiseen.

    Tykkää

Kommentoi, ole hyvä

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s