Kortti on enemmän kuin käteinen raha!

Mikäli havaitset automaatilla siihen selvästi kuulumattomia tai epämääräisiä laitteita, älä asioi sillä. Vaaka - Satu Saari

Suomen Pankin maksuliiketilaston mukaan suomalaiset käyttivät 1,3 miljardia kertaa maksukorttia ostosten maksamiseen vuonna 2014. Lompakoistamme löytyy lähes 9 miljoonaa korttia.

Montako korttia sinun lompakostasi löytyy?

Omien maksukorttien lukumäärä ja myöntäjät on hyvä pitää mielessä. Jos lompakko katoaa, pitää toimia heti: soittaa sulkupalveluun 020 333 ja sulkea kadonneet kortit. Sulkeminen on aiheellista myös tilanteissa, joissa kortti jää maksu- tai nostoautomaattiin. Kotimaassa automaatti harvoin taltioi kortteja, sillä uuden tekniikan laitteet lukevat tarvittavat tiedot kortin sirulta, jolloin kortti pysyy koko ajan automaatissa näkyvillä. Magneettinauhaa lukiessaan automaatti imee kortin hetkeksi kokonaan sisäänsä ja kortin taltiointi on mahdollista.

Mikäli havaitset automaatilla siihen selvästi kuulumattomia tai epämääräisiä laitteita, vaihda automaattia – älä asioi sillä, äläkä huoli apua ulkopuolisilta henkilöiltä automaatilla.

Kätevä korttimaksaminen

Suomen Yrittäjien mukaan Suomessa 2/3 ostoksista tapahtuu maksukortilla. Myyjälle korttimaksut säästävät käteisestä rahasta aiheutuvia käsittelykustannuksia sekä vähentävät turvallisuusuhkia, jotka liittyvät käteisen rahan käsittelyyn. Kuluttajalle korttiostaminen on nopeaa ja turvallista, kunhan säilyttää ja käyttää korttia huolellisesti sekä noudattaa korttiehtoja.

Maksa turvallisesti kortilla

• Kortti on aina henkilökohtainen. Älä luovuta korttia, korttinumeroa tai pin-tunnuslukuasi kenellekään!
• Suojaa tunnuslukusi näppäily, jotta se ei joudu ulkopuolisen tietoon.
• Tarkista säännöllisesti, että korttisi on tallessa.
• Älä jätä korttiasi vartioimattomaan paikkaan.
• Aseta kortillesi järkevät nosto- ja ostorajat.
• Sulje kortti välittömästi puh. 020 333, jos kortti katoaa tai jää automaattiin
• Valitse onko verkkokauppaostokset pankkitililtä sallittu/ei sallittu. Kun valitset ”Sallittu”, voit tehdä kortillasi ostoksia internetissä.  Valinta onnistuu verkkopankissa!
• Valitse korttimaksamista ja automaattikäyttöä varten tarpeitasi vastaava maantieteellinen aluerajaus.  Mikäli kortissasi on myös Visa-luotto, valinta ei koske luotto-ominaisuutta. Rajaus ei myöskään koske verkko-ostoksia, jotka maksat kortilla. Valinta onnistuu verkkopankissa!
• Jos ostat verkkokaupasta, käytä luotettaviksi tiedettyjä verkkokauppoja.
• Osta verkkokaupoista, jotka käyttävät Verified by Visa –palvelua, ostotapahtumassa todennetaan maksun molemmat osapuolet.

Säästöpankin kortteihin on tulossa lähimaksuominaisuus, joka nopeuttaa maksutapahtumia sekä lisää korttiturvallisuutta. Tästä lisää lähiaikoina…

Satu Saari

Kommentoi, ole hyvä

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s