Erilaisuus voimavarana – tunnetko itsesi?

Liedon konttori, Sivula Pipsa
Pipsa Sivula

Ihmisten erilaisuus on yrityksen voimavara. Erilaisuudet täydentävät toisiaan. Mitä se oikeasti tarkoittaa ja miten erilaisuudesta tulee voimavara? Entä miten rakennetaan toisiaan täydentävistä erilaisista yksilöistä tiimi nykypäivän vaatimuksiin?

Olen viime aikoina pohtinut paljon ihmisten erilaisuutta ja käynyt läpi ison osan henkilöstömme persoonallisuutta kuvaavia profiileita. Työelämän jatkuvasti muuttuvat odotukset ja uudet tavat tehdä työtä laittavat henkilöstöihmisen pohtimaan miten erilaisia ihmisiä valmennetaan ja tuetaan muutosten keskellä.

Erilaisten ihmisten työyhteisö parhaimmillaan innostaa, ymmärtää erilaisuutta ja tukee tavoitteiden saavuttamisessa sekä aikaansaa hyvää työilmapiiriä. Tätä edesauttaa itsetuntemus ja toisen erilaisuuden ymmärtäminen. Oma tulkinta ei ole toisen ihmisen mielessä välttämättä saman näköinen, asioissa on monta eri sävyä ja muotoa sen mukaan kuka niitä pohtii.

Mistä ihmisten erilaisuus sitten johtuu, mitä persoonallisuus on?

Persoonallisuusteorioita ja suuntauksia on paljon, mutta yhtenevää niissä on se, että persoonallisuus tulkitaan jokaiselle ihmiselle ominaiseksi, ainutlaatuiseksi tuntemisen, toimimisen ja käyttäytymisen synnynnäiseksi tavaksi, joka kehittyy kasvatuksen myötä jo lapsuudessa. Persoonallisuuden perustan muodostaa temperamentti suhteellisen pysyvine piirteineen ja taipumuksineen.

Mitä ikinä ihminen tekeekin, tapa jolla hän sen tekee, kertoo hänen temperamentistaan. Temperamentti ei kerro kuitenkaan älykkyydestä tai kognitiivisista kyvyistä. Pikemminkin se kertoo siitä, miten henkilö parhaiten omaksuu uusia tapoja toimia ja miten hän suhtautuu uusiin asioihin.

Big five hahmottaa persoonallisuuksia

Persoonallisuudenpiirteitä etsiessään monet tutkijat ovat päätyneet siihen, että on olemassa muutamia melko pysyviä peruspiirteitä. Nykyään laajimmin levinnyt malli hahmottaa erilaisia persoonallisuuksia on ”big five”-malli. Malli tunnistaa viisi piirrettä:

  1. Tunne-elämän epätasapaino (neuroottisuus, ahdistuneisuus, vihamielisyys, masentuneisuus, alemmuudentuntoisuus, impulsiivisuus, haavoittuvuus)
  2. Ulospäin suuntautuneisuus (lämminhenkisyys, seurallisuus, itsevarmuus, aktiivisuus, jännityshakuisuus, iloisuus)
  3. Avoimuus kokemuksille (haaveellisuus, taiteellisuus, tunteellisuus, joustavuus, älyllinen uteliaisuus, suvaitsevuus)
  4. Sovinnollisuus (luottamus, mutkattomuus, epäitsekkyys, mukautuvuus, vaatimattomuus, herkkätunteisuus)
  5. Tunnollisuus. (kyvykkyys, järjestelmällisyys, itsekuri, harkitsevuus, velvollisuudentuntoisuus, päämääräsuuntautuneisuus)

Psykologi Tony Dunderfelt kuvaa temperamenttia yksilön tapana reagoida kehollaan ja käyttäytymisellään esiin tuleviin tilanteisiin. Se ei kuvasta ihmisen koko persoonallisuutta, mutta temperamenttien ymmärtäminen on kiehtova tie itsetuntemukseen ja ihmissuhteiden maailmaan.

Persoonallisuuksien tunnistaminen auttaa esimiestä sekä jokaista itseään

Osaamisen kehittämisen kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että yksilö itse ja omalta osaltaan myös esimies tiedostaa yksilön persoonallisuuden vahvuudet ja heikkoudet. Tietyn persoonallisuustyypin henkilöitä ei myöskään kannata sijoittaa liikaa samaan yksikköön tai jos näin tekee, on se ainakin hyvä tiedostaa johtamisnäkökulmasta käsin.

Liisa Keltikangas-Järvinen on suomalaisen temperamenttitutkimuksen uranuurtaja ja arvostettu tietokirjailija. Hänen mukaansa elämänhallintaa voi lisätä itsetuntemuksen lisääntymisen myötä. Kun oppii tuntemaan itsensä ja omat piirteensä, on ehkä helpompi hyväksyä itsensä sellaisena kuin on. Parempi on miettiä, millainen on, kuin millaiseksi pitäisi tulla.

Temperamenttiaan ei voi muuttaa, mutta käyttäytymistään voi hioa ja opetella hillitsemään joitain piirteitään. Viisas oppii tekemään elämässään itsensä näköisiä valintoja.

Kesällä on hyvää aikaa pohtia omaa persoonaa ja sen vahvuuksia, toivotan kaikille hyvää kesän jatkoa ja itsetutkiskelun matkaa!

Kommentoi, ole hyvä

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s