Meistä jokaisella tulisi olla edunvalvontavaltakirja laadittuna

Heidi Vuohijoki neliö
Heidi Vuohijoki

Oletko koskaan miettinyt, miten asiasi hoituisivat, jos sairastuisit tai loukkaantuisit vakavasti onnettomuudessa? Kenelle tahansa voi käydä niin, että jossain vaiheessa elämäänsä ei olekaan enää kykeneväinen hoitamaan asioitaan eikä tekemään itseään koskevia päätöksiä.

Mikä on edunvalvontavaltuutus?

Edunvalvontavaltakirja on asiakirja, jonka perusteella voit elinaikanasi määrätä, kuka hoitaa taloudelliset ja henkilökohtaiset asiasi, jos et myöhemmin enää niiden hoitoon itse kykene. Edunvalvontavaltuutuksella voit näin ollen varmistaa, että asiasi hoituvat myös vastaisuudessa oman tahtosi mukaisesti. Jokainen oikeustoimikelpoinen ja täysi-ikäinen henkilö voi laatia edunvalvontavaltakirjan.  Edunvalvontavaltuutus sopiikin jokaiselle ikään, terveydentilaan ja varallisuuden määrään katsomatta.

Edunvalvontavaltakirja laitetaan kuntoon tulevaisuutta varten, eikä se astu voimaan ennen kuin maistraatti vahvistaa valtuutuksen lääkärintodistuksella, josta ilmenee päämiehen kykenemättömyys asioidensa hoitoon.

Miten edunvalvontavaltakirja eroaa edunvalvonnasta?

Mikäli sinulla tai läheiselläsi ei ole edunvalvontavaltakirjaa laadittuna eivätkä taloudelliset asiat hoidu muulla tavoin, on viime kädessä turvauduttava viralliseen edunvalvontaan. Edunvalvonta on varsin byrokraattista. Maistraatti tai käräjäoikeus määrää edunvalvonnan tarpeessa olevalle henkilölle edunvalvojan. Edunvalvojaksi voidaan määrätä päämiehelle läheinen henkilö tai viime kädessä yleinen edunvalvoja. Edunvalvontavaltakirjalla taas sinä päätät itse sen, kenelle haluat asioidesi hoidon uskoa.

Edunvalvojan on haettava maistraatilta lupaa useisiin oikeustoimiin, kuten kiinteän omaisuuden ja asunto-osakkeiden luovutukseen sekä ositus- ja perinnönjakosopimuksen allekirjoittamiseen. Edunvalvoja on lisäksi velvollinen jättämään maistraatille vuositilin päämiehensä asioiden hoidosta ja maistraatti perii tästä tilintarkastusmaksun. Maistraatti tarkistaa vuositilistä, että päämiehen varoja on käytetty oikein. Edunvalvontavaltuutuksesta annetun lain mukaan edunvalvontavaltuutetun ei tarvitse jättää vuositiliä eikä tämän tarvitse hakea maistraatilta lupia erilaisiin oikeustoimiin, ellei valtuuttaja halua edunvalvontavaltakirjassaan toisin määrätä. Lain mukaan edunvalvontavaltuutettu tarvitsee luvan vain kiinteän omaisuuden myyntiin ja panttaukseen, mutta tästäkin lupasääntelystä voi valtuuttaja luopua edunvalvontavaltakirjamääräyksellä.  Edunvalvonnasta aiheutuu siis useita velvollisuuksia ja kustannuksia, jotka olisivat vältettävissä edunvalvontavaltuutuksella.

Miksi edunvalvontavaltakirjan laatiminen kannattaa?

Edunvalvontavaltakirjan tarkoitus on helpottaa elämää haastavissakin käänteissä. Edunvalvontavaltuutuksen vahvistaminen käy maistraatissa usein huomattavasti nopeammin kuin virallisen edunvalvojan määrääminen.

Laatimalla edunvalvontavaltuutuksen voit itse päättää, kenet haluat määrätä valtuutetuksi mahdollisen heikentyneen terveydentilan tuoman toimintakyvyttömyyden kohdatessa.

Edunvalvontavaltuutus on edunvalvontaa joustavampi, joten asioiden hoito on yksinkertaisempaa läheisellesi. Tavallisesti edunvalvontavaltuutetuksi halutaan oma puoliso, lapsi tai muu luotettava läheinen. Valtuutus onkin vain varotoimi ja se astuu voimaan vain, mikäli sitä tarvitaan. Myös erilaiset omaisuusjärjestelyt, kuten omaisuuden lahjoittaminen tai perinnöstä luopuminen ovat mahdollisia, kun niistä on asianmukainen määräys edunvalvontavaltakirjassa.

Suosittelen, että edunvalvontavaltakirjan laadinnassa käytetään asiantuntijaa, jotta valtakirjan sisältö on riittävän kattava ja se sisältää lain vaatimat muotomääräykset. Meillä Liedon Säästöpankissa yksilöllisen edunvalvontavaltakirjan laatiminen lakimiehen tekemänä kustantaa 250,00 euroa (21.9.2017). Ole kaukaa viisas ja laita oma edunvalvontavaltakirjasi kuntoon hyvissä ajoin. Haastankin teistä jokaisen pohtimaan edunvalvontavaltuutuksen tarpeellisuutta itsellenne ja läheisellenne. Soittele tai laita viestiä, niin kerron lisää p. 010 4309 867 / heidi.vuohijoki@saastopankki.fi.

Klikkaa itsesi Kaukaa viisas -blogin lukijaksi blogin oikeassa reunassa olevasta Tilaa päivitykset -painikkeesta, niin saat uudet blogipostaukset tuoreeltaan luettavaksesi.

 

Kommentoi, ole hyvä

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s