Mistä saada tuottoa yrityksen kassavaroille?

Mikael_Myllyoja nelio
Mikael Myllyoja

Monella yrityksellä makaa isoja summia varoja tilillään joille ei makseta lainkaan korkoa tai pahimmassa tapauksessa talletuksesta voi jopa joutua maksamaan pankille. Nykyisessä korkotilanteessa on vaikea löytää kohdetta josta voisi saada tuottoa rahoilleen, jos ei ole samalla valmis ottamaan riskejä.

Yrityksen rahoitusvarallisuus voidaan jakaa kolmeen osaan:

  1. se summa joka yritys tarvitsee pyörittääkseen päivittäistä toimintaa
  2. ryhmän yksi ylittävät varat, mutta joita saatetaan tarvita esim. tulevan 6 – 24 kk aikana ja joiden pitää olla helposti saatavilla ja
  3. sellaiset varat jotka yritys voi sijoittaa pitkäaikaisesti. Keskityn tässä varoihin jotka kuuluvat ryhmään kaksi.

Lyhyen koron rahastot hyvä vaihtoehto

Yritysten suosima vaihtoehto tähän ryhmään kuuluvien rahojen sijoituskohteena on lyhyen koron rahastot. Säästöpankeilla on tarjolla tähän Säästöpankki Lyhytkorko –rahasto, joka on tuottanut viime vuosina keskimäärin 1,5 – 2 % / vuosi. Ennakoitu tuotto tulevalle 12 kuukaudelle on n. 1 % tasolla. Tuotto ei ehkä kuulosta kovin kummoiselta, mutta verrattuna siihen, että rahat makaavat nollakorkoisella tilillä on tämä yritykselle kuitenkin parempi vaihtoehto. Esim. 100.000 € summalle tämä tekee 1.000 € vuodessa. Kun puhutaan rahastosta ei tuottoa voida ennalta taata, mutta riskiluokassa 1 – 7 kuuluu rahasto luokkaan 1, eli riski on erittäin alhainen. Rahasto on saanut kansainvälisessä Morningstar -luokituksessa täydet 5 tähteä, mikä kertoo sen, kuinka hyvin rahastoa hoidetaan.

Lyhyen koron rahastojen etuja

Jotkut saattavat kavahtaa kuullessaan rahasto-sanan. Uutisoinnissa paljon esillä olevilla osakkeiden arvojen heilahteluilla ei ole merkitystä lyhyen koron rahastojen arvoon. Myöskään korkotason yleisellä muutoksella ei ole merkittävää vaikutusta lyhyen koron rahaston arvoon. Pitkällä tähtäimellä voi todeta, että mitä korkeammalla tasolla korot ovat, sitä korkeampaa tuottoa voi myös lyhyen koron rahastoista odottaa.

Säästöpankki Lyhytkorko -rahaston merkittäviin etuihin kuuluu, että varat ovat nostettavissa helposti ja haluttu määrä varoja saadaan tilille 1 – 2 pankkipäivän kuluessa lunastuksesta. Rahastossa ei ole merkintä- eikä lunastuspalkkiota. Rahasto voi näin ollen toimia eräänlaisena varatilinä jossa säilytetään kullakin hetkellä olevia ylimääräisiä varoja. Jos esimerkiksi tiedät, että yritys on tekemässä ison investoinnin vuoden kuluttua, tai yritys tulee maksamaan osinkoja puolen vuoden kuluttua ja varat ovat jo valmiiksi tilillä, voi nämä varat siirtää Lyhytkorko -rahastoon kunnes varoja tarvitaan. Suositeltava sijoitusaika on kuitenkin vähintään 6 kuukautta. Minimimerkintäsumma on 50 €, joten rahaston hyödyntäminen ei vaadi isoja pääomia.

Sijoittaessa Säästöpankki Lyhytkorko -rahastoon voi yrittäjä nukkua yönsä rauhassa.

Klikkaa itsesi Kaukaa viisas -blogin lukijaksi blogin oikeassa reunassa olevasta Tilaa päivitykset -painikkeesta, niin saat uudet blogipostaukset tuoreeltaan luettavaksesi.

Kommentoi, ole hyvä

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s