Suunnittelemattomuus syö säästöjä

 

Kaukaaviisas_Markku_Ansamaa_neliö
Markku Ansamaa

Juuri julkaistun Säästöpankkiryhmän teettämän valtakunnallisen Säästämisbarometrin mukaan yli puolet suomalaisista kertoo säästävänsä pahan päivän varalle. Toisin sanoen suomalaiset säästävät joskus tulevaisuudessa mahdollisesti tulevaa tapahtumaa varten ja säästöt ohjautuvat epävarmuudesta johtuen pääasiassa tilille.

Mitäpä jos aletaankin säästää positiivisuuden kautta, elämän mukavampiin hetkiin?

Säästämisbarometrin perusteella suomalaiset suunnittelevat omaa talouttaan hyvin lyhytjänteisesti. Noin puolet kyselyyn vastanneista suunnittelee omaa talouttaan enintään puolen vuoden päähän. Tämä saattaa olla osaksi syynä tulokseen, josta barometri myös valitettavasti kertoo: joka viides suomalainen ei säästä lainkaan, vaikka suuri osa uskoo oman taloudellisen tilanteensa tulevaisuudessa joko kohenevan tai pysyvän nykyisellään.

Suunnitelmallisuudella lisää vaihtoehtoja

Lyhytjänteinen suunnittelu vaikuttaa myös väistämättä niihin säästämisen ratkaisuihin, joita käytetään. Mikäli aikajänne ei ole puolta vuotta pidempi, ei uskalleta ottaa riskiä säästetyille varoille, ja sitä kautta säästöt ohjautuvat tuottamattomille tileille. Tämäkin näkyy melko suoraan Säästämisbarometrin tuloksista. Vain joka neljäs käyttää säästämiseen rahastoja, 16% säästää pörssiosakkeisiin ja vakuutussäästämistä käyttää alle 10% kyselyyn vastanneista. Kaikki edellä mainitut säästämismuodot ovat kuitenkin suunnitelmallisesti käytettyinä erinomaisia tapoja säästää ja varsinkin pitkäaikaisessa säästämisessä tilejä tuottavampia. Lisäksi vain 5% barometriin vastanneista on ollut tyytymätön päätökseen säästää johonkin muuhun kuin käyttötilille.

Löydä itsellesi syy säästää

Mikä sitten motivoisi ihmisiä säästämään enemmän? Jokaisella on tietysti omasta elämäntilanteestaan riippuen erilaisia syitä, mutta ainakin Säästämisbarometrin mukaan eläkepäivät ovat syynä joka neljännellä. Ilahduttavaa on, että se on toisella sijalla, mutta valitettavasti eläkepäivät tulisi olla jokaisella työikäisellä syynä säästää.

Itse ainakin havahduin asiaan tutustumalla eläkelaskuriin ja katsomalla omaa eläkeikääni ja -arviotaniMikäli jään eläkkeelle alimmassa eläkeiässä, putoaa ansioni yli puolet nykyisestä ja työvuosia olisi vielä jäljellä yli 30 vuotta. Kaksi vuotta töitä tähän päälle, niin eläke olisi puolet nykyansioista. Ei paljon ilahduta. Jos tästä jotain positiivista haluaa hakea, niin ainakin on vielä aikaa säästää.

Laskin mielenkiinnosta, paljonko minun tulisi säästää eläkeikään asti joka kuukausi tilille tai rahastoon, jotta tuloni alenisivat vain neljänneksen nykyisestä. Säästämisaika tässä on niin pitkä, että laskelmassa käytin rahaston tuotto-oletuksena 7% vuodessa ja tilille 0,5% vuodessa. Tilille tulisi kuukausittain laittaa noin kolme kertaa enemmän säästöön, jotta pääsisin samaan lopputulokseen 30 vuoden päästä kuin jos laittaisin saman summan rahastoon. Laskelmissa en ole huomioinut yksinkertaistuksen vuoksi verotusta enkä inflaatiota. Ero on huikean suuri, eikä rahasto- ja osakesäästämiseen silti vaikuta olevan erityisen paljon kiinnostusta.

Vaihtoehtoja laajentamalla löydät itsellesi sopivat tavat

Tunnetuin säästämismuoto barometrin mukaan ovat erilaiset tilit ja tämän jälkeen säästäminen omaan omistusasuntoon tai sijoitusasuntoon. Vasta viidennellä ja kuudennella sijalla tulevat rahasto- sekä osakesäästäminen. Joka neljännelle nämä ovat täysin tuntemattomia säästämismuotoja, eikä niitä pidetä myöskään kovin kiinnostavina.

Jäin hetkeksi miettimään näitä tuloksia ja luulen niiden johtuvan ainakin seuraavista syistä. Ensiksikin sijoitusrahastot aloittivat toimintansa Suomessa 1980-luvun lopulla. Hyvin pian toiminnan aloittamisen jälkeen seurasi Suomessa pörssiromahdus ja lama, joita seurasi isot pörssiromahdukset 2000-luvun alussa IT-kuplan puhjettua sekä maailmanlaajuisen finanssikriisin seurauksena vuonna 2008. Nämä tapahtumat saivat varmasti säästäjät ja sijoittajat varovaisemmiksi sekä riskiä karttavammaksi. Toiseksi, informaatiota erilaisista säästämismuodoista ja -tavoista on nykypäivänä saatavilla hyvin paljon ja helposti. Kaikesta tästä informaatiotulvasta on varmasti vaikea asiaan vähemmän perehtyneen tunnistaa oikeasti merkitykselliset asiat. Lisäksi ainakin viime aikoina mm. rahastoihin liittyvät kirjoitukset erilaisissa lehdistöissä ja keskustelufoorumeissa ovat olleet melko negatiivisia. Viimeisenä ja varmasti tärkeimpänä syynä pidän sitä, ettemme ole osanneet täällä pankissa kertoa asiakkaille selkeästi ja ymmärrettävästi miten omaa taloutta tulisi suunnitella ja perustella niitä ratkaisuja, joita olemme ehdottaneet. Tässä on selkeästi parantamisen paikka, sillä tietoa haetaan Säästämisbarometrin mukaan nimenomaan pankin omilta verkkosivuilta, verkkopankista sekä pankin omilta asiantuntijoilta.

Piirrä oma elämänkaaresi – toteuta haaveesi

Kuten jo alussa totesin, suunnittelemalla omaa talouttaan hieman pidemmälle, pystyy varautumaan niihin tulevaisuuden hyviin päiviin, joita on edessä. Suosittelenkin jokaista pysähtymään hetkeksi ja miettimään tulevaisuuteen ainakin muutaman tavoitteen, jotka haluaisi toteuttaa ja joihin tarvitaan säästöjä. Tavoite voi olla vaikka sitten ne eläkepäivät, oma asunto, lapsen ajokortti tai vaikka lomamatka, merkitse ne paperille ja suunnittele omaa talouttasi tai tule käymään pankissa ja suunnitellaan yhdessä.

Itse lähdin liikkeelle merkitsemällä eläkepäivät ja miettimällä, mitkä tapahtumat eläkepäiviä ennen motivoisivat minua säästämään. Alla olevassa kuvassa on esimerkkihahmotelmani tulevaisuudesta.

taloussuunnitelma

Nyt on enää jäljellä vaikein osuus eli säästämisen aloittaminen. Vai onko se sittenkin juuri se helpoin?

Faktoja:

Suomalaisten säästötavat, TOP 3

1.       Säästötili: 46 %
2.       Omistusasunto omaan asumiseen tai läheisen asumiseen: 32 %
3.       Rahastosijoitus: 26 %

Suosituimmat motiivit säästää, TOP 3

1.       Pahan päivän varalle: 56 %
2.       Eläkepäiviä varten: 26 %
3.       Lomamatkaa varten: 25 %

Oman talouden suunnittelun aikaväli

  • Alle puoli vuotta: 40 %
  • Yli puoli vuotta: 45 %
  • Ei suunnittele lainkaan / ei osaa sanoa: 15 %

Tutustu myös Säästämisbarometri-tutkimusta koskevaan lehdistötiedotteeseemme (31.10.2017): Rikastuminen ei kiinnosta suomalaisia – raha patjan alla on parempi kuin raha töissä.

Klikkaa itsesi Kaukaa viisas -blogin lukijaksi blogin oikeassa reunassa olevasta Tilaa päivitykset -painikkeesta, niin saat uudet blogipostaukset tuoreeltaan luettavaksesi.

Yksi kommentti artikkeliin ”Suunnittelemattomuus syö säästöjä

Kommentoi, ole hyvä

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s