Kaikkien aikojen paras minä

Markus Lauri neliö
Markus Lauri

Se hetki, kun pyrit eteenpäin, kehität itseäsi ja toimintatapojasi, koet työsi merkitykselliseksi ja työskentelysi itsenäiseksi. Se tunne, kun koet osaavasi, pärjäät ja saavutat asioita yhdessä Sinulle tärkeiden ihmisten kanssa. Sinä ja Sinua ympäröivät ihmiset onnistuvat. Asiakkaat onnistuvat ja saat työstäsi kiitosta.

Kohtasin sisäisen työmotivaation tutkimukseen tutustuessani termiin joukkokukoistus. Se on menestystä, joka rakentuu arjessa yksilö yksilöltä. Se on hyvää oloa. Joukkokukoistuksen tunnet, näet ja kuulet. Se on jotain todella tavoiteltavaa. Näin minä sen ymmärrän. Aiemmassa blogi-kirjoituksessani käsittelin autonomiaa ja sen merkitystä ihmisen sisäisen työmotivaation rakentumisessa. Keskeisin johtopäätökseni kirjoituksessani oli se, että autonomia on taito. Taito, johon ihmisen ja koko organisaation tulee kasvaa. Autonomia ei kuitenkaan riitä joukkokukoistukseen. Tarvitaan paljon muuta.

Onko työlläsi tarkoitus?

Ihminen pyrkii elämään elämäänsä niin, että hänen teoillaan on merkitys. Tutkimuksen perusteella on todettu, että työn merkityksen sisäistämisellä on suuri merkitys työmotivaation kehittymisessä. Työn merkityksellisyydestä puhuminen on usein abstraktia ja ylevää. Mielestäni kysymys on pienistä arkisista asioista; onnistut auttamaan asiakasta tai huomaat, että omalla työlläsi on merkitystä oman kollegan, tiimin tai koko organisaation menestyksessä. Signaaleja etsivälle löytyy ja useimmat onneksi niitä haluavat myös aktiivisesti etsiä.

Merkityksellisyyden löytyminen liittyy voimakkaasti johtamiseen: osaako esimiehesi auttaa Sinua huomaamaan ja kokemaan työsi merkityksen? Myös organisaation visio voi voimaannuttaa, mutta valitettavan usein arjessa se koetaan liian etäiseksi ja ainoastaan organisaation tavoitteeksi, ”ei minun merkitykseksi”. Joukkokukoistus vaatii työn merkityksen ymmärtämisen.

Koetko olevasi pätevä?

Suoriutuminen on parhaimmillaan, kun taidot ja tehtävän vaatimustaso ovat tasapainossa. Jos tehtävä on helppo ja taidot vähäiset, tuloksena on haluttomuus toimia. Vastaavasti jos tehtävä on helppo ja taidot merkittävät, tuloksena on tylsistyminen. Kun tehtävä on vaikea ja taidot vähäiset on tuloksena turhautuminen. Kun tehtävä haastaa tekijäänsä ja taidot, tai pienellä lisäponnistelulla hankittavat taidot, riittävät vastaamaan haasteeseen, lopputulos on todennäköisesti onnistunut kokemus ja tekijä tuntee pätevyyttä.

On luonnollista, että ihminen haluaa tehdä asioita, joissa on hyvä tai hänellä on mahdollisuus kehittyä. Kun työelämässä annettu tehtävä kohtaa tekijän maksimaalisen kyvykkyyden ja tehtävä kyetään suorittamaan itsenäisesti, on mahdollisuus kokea ”flow”, tuo yksilön kukoistuksen tunne. Mikä on pätevyyden kokemisen ja johtajuuden välinen yhteys? Yksinkertaisimmillaan työn tekemisen prosessiin keskittyvä palaute. Esimieheltä saatu laadukas palaute mahdollistaa oman työn arvioinnin, työn kehittymisen ja sitä kautta onnistumisen kokemuksen. Palautetta voi saada ja hakea myös muilta: kollegoilta ja asiakkailta. Esimiehen tulee luoda puitteet riittävään ja yksilölliseen palautteeseen. Koen siis olevani pätevä, minun on mahdollista ja osaan kukoistaa.

Tarvitsetko muita ympärillesi?

Ihmisellä on luontainen tarve kuulua erilaisiin sosiaalisiin ryhmiin, kuten perhe ja työyhteisö, ja tarve tulla näiden ryhmien hyväksymäksi. Olen kuullut sanottavan, että ihmisen perimmäinen tarkoitus on löytää käyttäytymisessään tasapaino autonomisen minän ja sosiaalisen ympäristönsä kanssa. Tarve yhteenkuuluvuuden kokemiseen luonnollisesti vaihtelee yksilöitäin. Mielestäni keskeistä on ymmärtää, että sosiaalinen yhteenkuuluvuus, autonomia ja pätevyyden kokeminen kuuluvat läheisesti yhteen, koska sosiaalinen ympäristö voi vaikuttaa autonomian ja pätevyyden kokemiseen sekä positiivisesti että negatiivisesti. Toisin sanoin, sosiaalinen ympäristö mahdollistaa työmotivaation kehittymisen tai heikentää sitä.

Yhteisöllisyyden rakentaminen vaatii esimieheltä tietoista pyrkimystä. Sosiaalisen yhteenkuuluvuuden rakentumiselle ja yksilö yksilöltä rakentuvalle joukkokukoistukselle tulee tarjota tila, aika ja mahdollisuus.

Joukkokukoistuksen keskiössä ei ole yksilön onnistuminen vaan onnistuminen yhdessä. Vuorovaikutamme. Voimme kukoistaa yhdessä!

Joukkokukoistus, sen näet ja tunnet. Se vaatii Sinulta, se vaatii esimieheltä, se vaatii organisaatiolta ja erityisesti se vaatii Minulta. Se on organisaation taito. Haastan ensisijaisesti itseni etsimään joukkokukoistukseen keinot. Haluan sen rakentuvan, haluan mahdollistaa, haluan onnistua. Haluan, että kaikki pysähtyvät. Haluan että Me menemme eteenpäin. Minä haluan mennä eteenpäin. Viehätyin minulle uudesta termistä.

Klikkaa itsesi Kaukaa viisas -blogin lukijaksi blogin oikeassa reunassa olevasta Tilaa päivitykset -painikkeesta, niin saat uudet blogipostaukset tuoreeltaan luettavaksesi.

Kommentoi, ole hyvä

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s