Jouluna 2017

Vaaka - Jussi Hakala
Jussi Hakala

Vuosi 2017 on ollut yhtä suurta Suomen 100-vuotisjuhlaa, jonka huipensi  itsenäisyyspäivä 6.12.  Pitkin vuotta suomalaiset yritykset ja kansalaiset ovat muistaneet 100-vuotiasta Suomea erilaisin tapahtumin ja kunnianosoituksin. Jäljellä on vielä Joulu ja uuden vuoden juhla.

Joulu on myös lahjojen antamisen aikaa. Kun nyt katsoo taakse koko juhlavuotta ja itsenäisyyspäivää, syntyy vahvana ajatus, että suomalaiset ovat juhlavuoden aikana antaneet Suomelle ja samalla itselleen merkittävän lahjan. Se on itseluottamus.

Pitkin vuotta olemme voineet todistaa eri tilaisuuksissa suomalaista ihmettä. Itse asiassa ihmeitä on monia. Perusihme on se, että Suomi on kyennyt kasvamaan pienestä, köyhästä ja syrjäisestä maasta itsenäiseksi kansakunnaksi, joka on rakentanut vahvan demokratian, taloudellisen ja sosiaalisen tasa-arvon, taloudellisen hyvinvoinnin sekä tiedollisen ja taidollisen yhteiskunnan, joka on vahvasti mukana maailman johtavien maiden joukosssa niin tieteellisillä, taiteellisilla ja taloudellisilla mittareilla mitattuna.

Tämä tarina pitää sisällään monia ”pienempiä” ihmeitä, jotka ovat kuitenkin hyvin ratkaisevia koko tarinan toteutumisen kannalta.

Pian itsenäisyyden jälkeen Suomi jakautui poliittisesti dramaattisin seurauksin. Kansalaissodan haavat pystyttiin kuitenkin lääkitsemään. Toisen maailmansodan melskeet Suomi kohtasi yhtenäisenä kansakuntana. Suomen sotilaat torjuivat ylivoimaisen vihollisen hyökkäyksen ja selvisimme myös vaaran vuosista itsenäisyyden säilyttäen. Suomi kykeni uudelleensijoittamaan Karjalan suomalaiset. Kykenimme luomaan edellytyksiä tieteellisille ja taiteellisille huippusuorituksille. Vähitellen Suomi on kasvanut osaksi kansainvälistä vapaakauppaa ja verkottunutta maailmaa. Kaikki nämä isot ja pienet teot olivat ihmeitä, joista Suomen Tarina koostuu.

Suomen menestys on kasvattanut kansallista itsetuntoamme. Vähitellen olemme kasvaneet Ruotsin hyvinvoinnin varjosta ja Venäjän poliittisesta uhkasta omilla jaloillamme seisovaksi kansakunnaksi. Nokian romahdus horjutti hetkeksi itseluottamustamme. Tämä vuosi on kuitenkin avannut silmämme entistä selvemmin näkemään, mihin kaikkeen olemme kansakuntana pystyneet. Ja mikä vielä tärkeämpää, uskomme on vahvistunut sen suhteen, että pystymme vaikuttamaan itse myös tulevaisuuteemme.

Menestyksemme avaimet ovat omissa käsissämme! Tämän oivaltaminen on mielestäni Joulun 2017 tärkein lahja Suomelle ja suomalaisille. Tätä samaa lahjaa voimme jakaa myös omalle lähipiirillemme ja lapsillemme.

Hyvää Joulua kaikille.

Jussi Hakala

Tämän kirjoituksen myötä Kaukaa viisas -blogi hiljenee joulutauolle. Palaamme linjoille taas tammikuussa. Me kaukaa viisaat bloggaajat haluamme toivottaa kaikille lukijoille oikein tunnelmallista ja hyvää joulun aikaa, sekä kaikkea hyvää alkavalle uudelle vuodelle 2018!

Klikkaa itsesi Kaukaa viisas -blogin lukijaksi blogin oikeassa reunassa olevasta Tilaa päivitykset -painikkeesta, niin saat uudet blogipostaukset tuoreeltaan luettavaksesi.

Kommentoi, ole hyvä

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s