Kirkkaanpunainen Ferrari vai oma ihana räkänokka?

 

Raision konttori, Nieminen Saara-Sofia
Saara-Sofia Nieminen

Yksi lapsi maksaa vanhemmilleen suunnilleen saman verran kuin Ferrari. Näin on joku joskus sanonut. Kuulostaa kohtalaisen kalliilta. Aiheesta voisi varmasti keskustella  pitkään ja monelta eri näkökannalta, puolesta ja vastaan ja kyseenalaistaen koko kommentin. Tarkoitus ei kuitenkaan ole provosoida siihen.

Lasten myötä syntyy kuitenkin aivan uudenlaisia kustannuksia. Suurimpia niistä ovat isomman asunnon ja auton hankinta. Vaunut, autoistuimet, harrastusvälineet ja laadukkaat ulkoiluvaatteet eivät nekään ole ihan halpoja. Ja tuleehan perheeseen yksi syöjäkin lisää. Päivähoitomaksut rokottavat töihin palanneen vanhemman tilipussia joka kuukausi muutamalla satasella ja loman lähestyessä huomataan, että matkabudjettiakin pitäisi kasvattaa, kun matkustajia on yksi lisää.

Suomessa on hyvät sosiaaliedut lapsiperheille, mutta joka tapauksessa perheen tulot pienenevät ainakin hetkellisesti vauvan syntyessä. Puhumattakaan hoitovapaasta. Ja sitten vielä kaikki yllä mainitut kulut. Kai noilla jo vähän vanhemman punaisen Ferrarin saisi?

Oman talouden suunnittelulla vältyt yllätyksiltä ja kalliilta hätäratkaisuilta

Oman talouden suunnittelu on pitkäjänteistä ja palkitsevaa työtä. Kaikki lähtee siitä, että menot ovat sopivat suhteessa tuloihin ja vähän jää säästöönkin. Asuntolainan kuukausierä on yksi suurimmista säännöllisistä menoistamme ja siksi onkin tärkeää, että se on sopivan kokoinen. Me Säästöpankissa käymme asiakkaan kanssa yhdessä hänen talouttaan läpi Oman Talouden Tuokio-sovelluksen avulla, missä mm. arvioimme perheen tuloja suhteessa menoihin ja suunniteltuun lainaan. Sopivan kokoinen kuukausierä löytyy helposti, kun haaveilemme tulotasoon nähden sopivan hintaisesta asunnosta. Lainaan voi matkan varrella ottaa lyhennysvapaita kuukausia, vaikkapa vanhempainvapaan vuoksi, mutta sopivan kokoisen lainan kanssa ja kerrytettyjen säästöjen avulla tälle ei aina ole tarvetta.

Säästämällä ja varautumalla kasvaviin kuluihin jo etukäteen, ei tarvitse turvautua luottoihin. Kulutusluotot, pikavipit, luottokortit ja osamaksusopimukset ovat hankittaessa helppo vaihtoehto, mutta valitettavan usein takaisinmaksu on takkuinen tie. Neuvottelemme päivittäin erilaisten pienempien luottojen yhdistämisestä isommaksi pankkilainaksi, jotta asiakkaan talous saataisiin taas raiteilleen. Pikkuluotoista on tullut arkipäivää.

Mitä pitkäjänteisellä säästämisellä sitten tarkoitetaan?

Tässä esimerkki. Kuukausittain siirretään itselle sopiva summa säästöön. Säästöt sijoitetaan asiakkaan tavoitteiden mukaan ja niiden kehitystä seurataan yhdessä asiakkaan kanssa. Säästöjä voidaan nostaa tarvittaessa käyttöön ja säästösuunnitelmaa voidaan muuttaa. Summaa voidaan nostaa tai laskea, säästämisestä voi pitää taukoa ja sijoituskohdetta voidaan vaihtaa. 100 € / kk 20-vuoden ajan 10 %:n vuotuisella tuotto-odotuksella -> kertyvät säästöt: 72.399 €! Hyvin kertyvistä säästöistä on kiva nostaa muutama tonni lomamatkaa varten tai rahoittaa koko auton vaihto omista säästöistä. Jos ei Ferraria, niin ainakin jotain Ferrarin punaista…?

Onko sinulle tärkeää turvata lapsesi tulevaisuus? Tai auttaa alkuun ajokortin, auton tai ensimmäisen asunnon hankinnassa? Siihen palaan seuraavassa blogi-tekstissäni.

Klikkaa itsesi Kaukaa viisas -blogin lukijaksi blogin oikeassa reunassa olevasta Tilaa päivitykset -painikkeesta, niin saat uudet blogipostaukset tuoreeltaan luettavaksesi.

Kommentoi, ole hyvä

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s