Sote ja robottilääkäri

Vaaka - Jussi Hakala
Jussi Hakala

Maakunta- ja sote-uudistus ovat etenemässä maaliin. Sote-uudistuksen tavoitteena on hallita kustannuskehitystä ja turvata palvelujen saatavuus kansalaisille maanlaajuisesi mahdollisimman kattavasti ja tasa-arvoisesti. Yhdenkään yrityksen tai kansalaisen kannalta ei ole yhdentekevää, kuinka vuosisadan uudistukseksi Suomessa nimetty muutos onnistutaan toteuttamaan.

Soten tavoitteet koetaan haastaviksi jo nykytilanteessa, mutta tulevaisuuden silmissä haasteet nousevat moninkertaisiksi. Tulevaisuus tarjoaa kuitenkin myös uusia keinoja em. tavoitteiden saavuttamiseksi.

Suuret ikäluokat, yleinen elinkaaren piteneminen ja lääketieteen kehittyminen kasvattavat kysyntää moninkertaisesti. Osmo Soininvaara kirjoittaa Suomen Kuvalehden numerossa 6 (9.2.2018) Lucas-pojasta, joka sairastaa parantumatonta SMA lihastautia. Nyt tautiin on kehitetty lääke, jonka hinta on erittäin kallis.

Samassa Suomen Kuvalehden numerossa kirjoitetaan kattavasti sotesta. Vappu Kaarenojan kirjoittamassa artikkelissa kerrotaan Mänttä-Vilppulasta ja siitä, miten se pääsi eroon lääkäripulasta yksityistämisen avulla. Samalla kuntalaisten palvelu nopeutui ja kuntayhtymä säästi n. 10 M euroa. Artikkelissa kerrotaan myös THL:n Jonottamatta hoitoon -aloitteesta. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajan Aki Lindénin mielestä tuhannen uuden lääkärin ja sairaanhoitajan palkkaaminen olisi ratkaisu jono-ongelmaan heidän alueellaan.

Perinteisten ratkaisujen rinnalle on kehittymässä myös uudenlaisia keinoja, joista on keskusteltu suhteellisen vähän. Artificial Intelligence eli keinoäly voi mahdollistaa sen, että potilas kertoo oireensa robottilääkärille ja voi saada asianmukaisen laboratoriolähetteen välittömästi. Potilaan käytyä esim. laboratoriokokeissa tulokset toimitetaan robottilääkärille, joka antaa oikean diagnoosin, – ei 99 % – vaan 100 % todennäköisyydellä. Potilas voi siten saada luotettavan diagnoosin viikon sisällä oireiden kertomisesta ja käynnistää prosessin verkkopalvelussa kotisohvaltaan jonottamatta. Oireet voi myös kertoa puhelimitse robottilääkärille, joka osaa kerätä puheentunnistusteknologian avulla tarvittavan informaation antaakseen laboratoriolähetteen.

Robottilääkäreitä on ”riittävästi”, koska kapasiteetti on rajoittamaton. Robottilääkäri ei ole fyysinen robotti, vaan algoritmi tietokoneessa. Se on yhteydessä lukemattomiin tietokantoihin ja yhdistelemällä tietoa se pystyy nopeasti laatimaan lähtöolettaman taudista. Saatuaan koetulokset, se pystyy päättelemään taudin virheettömästi.

Robottilääkäri on erehtymätön ja väsymätön toisin kuin ihmislääkäri. Robottilääkärillä on hyvä muisti. Hän muistaa potilaan aikaisemmat käynnit paremmin, kuin potilas itse. Robottilääkäri on myös inhimillinen. Mikäli olet ottanut hänet ystäväksesi Facebookiin, hän muistaa kysyä, mitä lapsillesi ja lapsenlapsillesi nykyisin kuuluu (vaikka hän tietääkin sen jo, jos olet kertonut siitä FB:ssa). Mikäli käytät puheentunnistusta asioidessasi robottilääkärin kanssa, hän osaa käyttää kotimaakuntasi murretta kysyessään sinulta tarkentavia tietoja.

Digitaalisten palveluiden yleistyminen synnyttää todennäköisesti myös kysyntää neuvontapalveluille. Sähköisten palveluiden käytön neuvontaan saattaa syntyä kokonainen uusi ammattikunta. Tähän on olemassa selkeä tarve jo tänä päivänä.

Sen sijaan, että maakunnat palkkaisivat tuhansia uusia lääkäreitä, niiden tulisi myös perehtyä AI:n eli keinoälyn hyödyntämiseen sosiaali- ja terveydenhoidon palveluissa. Tämä on ehdottomasti yhteistyöprojekti, johon kaikkien maakuntien tulee ryhtyä yhdessä. Yhteistyö voidaan laajentaa koskemaan kaikkia Pohjoismaita, koska meillä on hyvin samanlaiset olosuhteet ja toimintamallit.

Pohjoismaat voisivat yhdistää voimansa ja tehdä yhteishankintoja. Silicon Valley on maailman johtava AI-keskittymä. Siellä ohjelmoidaan ja kehitetään jo nyt toimivia arkielämän sovelluksia, joissa hyödynnetään keinoälyä. Samasta pajasta voitaisiin ohjelmoida Turun kuskittomia superbusseja ja Varsinais-Suomen ensimmäisiä robottilääkäreitä. Myös Suomessa toimii jo ainakin yksi teknologiayhtiö, joka tarjoaa tekoälyyn perustuvia palveluja terveydenhoitosektorilla.

Robottilääkärit helpottavat perusterveydenhoitoa ja sairauksien lääkitystä. Ne nopeuttavat ja parantavat sitä palveluketjun osaa, joka tällä hetkellä saa eniten kritiikkiä osakseen. Samalla ne nopeuttavat ja kasvattavat haastetta, joka koskee erityissairaanhoitoa. Robottilääkärit leikkaavat jo nyt eturauhassyöpiä, mutta ihmislääkäreitä tarvitaan useissa tehtävissä erityissairaanhoidossa. Leikkaavia lääkäreitä, nukutuslääkäreitä ja leikkaussalihoitajia tullaan tarvitsemaan kasvavassa määrin. Osmo Soininvaara puhuu ”lääkärin kynästä, joka on koko terveydenhoitojärjestelmän kallein instrumentti”.

Riippumatta siitä, kirjoittaako hoitolähetteen robottilääkäri vai ihmislääkäri, oleellinen kysymys tulee olemaan: keitä hoidetaan, millä ehdoilla ja millä kustannuksilla.

Suomessa toimii terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto PALKO. Juuri PALKO päätti suositella, että Lucasta auttanutta lääkettä ei makseta Suomessa julkisen terveydenhoidon varoista. Kun robottilääkärit palvelevat potilasta tehokkaasti hoitoketjun alussa, paine kasvaa hoitoketjun loppupäässä. Hoitoketjun loppupäähän tiivistyy myös toivo ja epätoivo. Poliittisten päättäjien tulisi pystyä linjaamaan missä on se hoito- ja lääkitysraja, johon saakka julkiset varat korvaavat. Kun tulevaisuudessa voidaan hoitaa kasvavassa määrin sairauksia ja pitkittää elämää, tasa-arvon käsite saa aivan uuden merkityksen. Kun tulevaisuudessa tuhannet Lucasin asemassa olevat potilaat ja heidän omaisensa vaativat mahdollisuutta uusiin lääkkeisiin ja hoitoihin, paineet kasvavat. Silloin ei päätetä vain rahasta, vaan elämästä ja kuolemasta.

Kun pohditaan, mitä sairauksia hoidetaan, keitä potilaita autetaan, tullaan kysymään, voimmeko luottaa, että kaikkia potilaita kohdellaan samanarvoisesti? Keinoälyllä voi olla tässäkin kysyntää. Päättäjät voivat määritellä ne kriteerit, joilla hoitoonohjaamisesta ja maksuosuudesta päätetään. Kriteerien perusteella laaditaan algoritmi, joka seuloo automaattisesti potilastietoaineiston ja tekee hoitoonohjauspäätöksen ja päätöksen omavastuusta. Tästä päätöksestä ei voi valittaa! Siksi, että hoitoonohjausrobotti ei voi erehtyä. Se käsittelee kaikkea aineistoa samalla tavalla. Yhtä puolueettomasti ja tunteettomasti. Päätöstä voidaan muuttaa vain muuttamalla kriteerejä. Ja se taas on poliittinen päätös.

Hoitoonohjauksen perustaminen algoritmille ei ole ongelmatonta. Vaikka ihminen määrittelee kriteerit, emme voi purkaa päätöstä osiin ja tarkastella, miksi algoritmi tuottaa tietynlaisen päätöksen. Jos voisimme, algoritmi olisi tarpeeton. Algoritmin idea on juuri tuottaa valtavasta aineistosta tietyin kriteerein päätöksiä. Itse yksittäisiä päätöksiä ei voi kyseenalaistaa.

Pankki ja vakuutusala on jo kokenut valtavan tuottavuuden kasvun sähköisten palveluiden ansiosta. Tämä kehitys vain kiihtyy. Myös rahoitus- ja vakuutusalalla  algoritmit toimivat jo. Ne tuottavat tietoa asiakkaan käyttäytymisestä ja auttavat tekemään sekä vakuutus- että rahoituspäätöksiä. Robottilääkärit eivät ole kaukainen visio, joka ehkä toteutuu kaukaisessa tulevaisuudessa. Keinoäly voi auttaa meitä tehostamaan soten palvelutuotantoa, jos niin haluamme tässä ja nyt. Samalla keskustelu hoidon tasa-arvosta ja potilastietojen turvallisuudesta tulee kasvamaan. Algoritmi ja keinoäly tulevat olemaan keskustelua herättäviä käsitteitä ja termejä myös sote-palveluiden alueella.

Klikkaa itsesi Kaukaa viisas -blogin lukijaksi blogin oikeassa reunassa olevasta Tilaa päivitykset -painikkeesta, niin saat uudet blogipostaukset tuoreeltaan luettavaksesi.

 

2 kommenttia artikkeliin ”Sote ja robottilääkäri

    1. Hei, Kuten Säästöpankkiryhmän Tomi Närhinen linkittämässäsi artikkelissakin sanoi, oli kyse järjestelmäpäivityksen yhteydessä lähteneestä virheellisestä luottotietokyselystä. Pahoittelemme asiakkaillemme asiasta aiheutunutta hämmennystä. Virhe on korjattu välittömästi ja siitä on ilmoitettu valvontaviranomaisille. Asiakkaille tästä kyselystä ei ole aiheutunut haittaa.

      Tykkää

Kommentoi, ole hyvä

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s