Isojen ajatusten äärellä, pankki kumppanina

Raision konttori, Nieminen Saara-Sofia
Saara-Sofia Nieminen

Asiakkaat astuvat ovesta ulos ja hymyilevät tyytyväisinä lähtiessään. Jään itse tyytyväisenä katsomaan heidän peräänsä. Tästä nuoren parin on hyvä jatkaa elämänsä rakentamista. Koen onnistuneeni tehtävässäni.

Talous on yksi osa tasapainoista elämää. Sen laiminlyönti heijastuu myös muille osa-alueille ja toisaalta, kun se on hyvin suunniteltu ja toteutettu, se mahdollistaa myös muiden osa-alueiden kukoistuksen. Raha ei tuo onnea, mutta se helpottaa onnellisen elämän löytämisessä.

Omakotitalon osto ja ison asuntolainan ottaminen ovat isoja muutoksia nuoren parin elämässä. Talossa asutaan mahdollisesti pitkään ja lainaa maksetaan hartaasti. Matkan varrella elämässä tapahtuu erilaisia asioita, toivottuja ja ei toivottuja.

Suunnittelulla ja varautumisella riskit pienemmiksi

Hetki sitten istuimme Oman talouden tuokion-äärellä ja koitimme yhdessä miettiä, mitä ne toivotut ja ei toivotut asiat voisivat olla heidän kohdallaan. Toisella on ”varma työpaikka”, hän työskentelee alalla, missä löytyy aina töitä. Mutta toinen voisi jäädä työttömäksi. Entä jos jompikumpi sairastuu? Silloin varmakaan työpaikka ei takaa sitä, että olet työkuntoinen. Varovaisena toiveena on, että perhe kasvaisi muutaman vuoden sisällä ja ehkä joskus vielä lisääkin. Miten nämä liittyvät asuntolainaan?

Kun tiedostamme mahdolliset riskit ja toisaalta tunnistamme myös mahdollisuudet, mitä oman talouden suunnittelu meille tuo, voimme päättää, haluammeko varautua niihin etukäteen. Tärkeintä on kuitenkin se, että asiaa pohditaan. Ja että pohdinta tehdään oman elämän kautta ja itselle tärkeitä asioita miettien. Miten minä pärjään, miten läheiseni pärjäävät?

Lainaturva turvaa lainan takaisinmaksun kun elämä yllättää

Päädymme nuoren parin kanssa siihen, että he haluavat turvata lainan takaisinmaksun myös yllättävissä tilanteissa. Lainaturva auttaa lainan takaisinmaksussa, jos toinen jää työttömäksi tai vaikka sairauden vuoksi ei pysty tekemään työtään. Siihen sisältyy myös kuolemanvaraturva, jos perhettä kohtaisi se kaikkein vaikein eli toisen menehtyminen. Tällöin jäljelle jäävän perheen olisi helpompi jatkaa arkea ilman huolta asuntolainasta. Lainaturva maksaa kuolemantapauksessa koko vakuutetun lainan pääoman pois.

Säästämistä hyvän päivän varalle

Tasapainoisen talouden suunnittelu ei ole kuitenkaan pelkästään varautumista riskeihin. Nuoret haluavat rakentaa vakaan talouden ja olemme samaa mieltä siitä, että säästöt tuovat moneen tilanteeseen valinnanvapautta ja turvaa. Käymme yhdessä läpi, miten pitkäjänteisellä säästämisellä saamme kartutettua heille kivasti säästöjä. Ja kuinka helppoa se onkaan!

Päädymme aloittamaan 100 euron kuukausisäästön kummallekin yhdessä valitsemiimme rahastoihin. Rahastoihin päädymme niiden helppouden vuoksi ja siksi, että pitkäjänteisessä säästämisessä myös tuotolla on suuri rooli. Vuoden vierivät äkkiä ja säästöt kertyvät siinä sivussa. Pitkällä säästöajalla ja kohtalaisella tuotolla säästöt on mahdollista tuplata ja jopa triplata. Toki säästöt voi matkan varrella käyttää miten haluaa; matkustaa, hankkia perheelle turvallinen auto tai jotain muuta kivaa. Eläkepäivät tuntuvat vielä kaukaiselta, kun omatkin vanhemmat ovat vielä työelämässä. Toisaalta säästöjen tuoma mahdollisuus valita itse, milloin lopettaa työuransa, tuntuu jo nuorista mielenkiintoiselta ajatukselta.

Olipa kiva olla mukana suunnittelemassa heidän elämäänsä talouden näkökulmasta. Olla parille se lisäkumppani heidän talouden asioissaan. Vaikka matkalle tulee vielä monta mutkaa, olemme ainakin ottaneet suunnan ja rakentaneet hyvän pohjan. En voi muuta kuin toivottaa heille onnea ja toivoa sydämestäni, että matka on heille antoisa.

Klikkaa itsesi Kaukaa viisas -blogin lukijaksi blogin oikeassa reunassa olevasta Tilaa päivitykset -painikkeesta, niin saat uudet blogipostaukset tuoreeltaan luettavaksesi.

Ja jos sinäkin haluat pankin, joka on taloudellisten asioidesi kumppani, klikkaa tästä yhteydenottopyyntö Säästöpankkiin. Tahdomme olla sinunkin apunasi.

Kommentoi, ole hyvä

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s