Harjoittelua, monipuolista tekemistä ja nopeaa kehittymistä – kesätöissä Liedon Säästöpankissa

Emilia Lindgren_neliö
Emilia Lindgren

Kuuntelen ensimmäisenä koulutuspäivänäni huhtikuun alussa kouluttajani puhelinkeskustelua, jota hän käy jonkin toisen konttorin toimihenkilön kanssa. Puhutaan niin outoja asioita, että mietin päässäni, mahdanko ikinä tietää tai oppia, mitä näiden asioiden kanssa tehdään.

Tapani mukaan mietiskelin tätä ihan turhaan. Nyt en edes muista mistä puhelussa oli kyse, sillä tuolloin sanat ja asiat jotka olivat minulle outoja ja uusia, ovat minulle jo nyt, neljä kuukautta myöhemmin tuttuja.

Aloitin Liedon Säästöpankissa harjoittelijana huhtikuun alussa ja kesätyöntekijänä jatkoin heti toukokuusta eteenpäin. Odotukseni eivät olleet superkorkealla, sillä ajattelin, että kesätyöntekijänä en saa vastuulleni hirveästi mitään, varsinkaan kun minulla ei ollut aikaisempaa kokemusta pankkialalta.

No, tämä ajattelutapa osoittautui vääräksi. Koin, että sain jo alusta asti vastuuta ja minuun luotettiin. Minulle vastuutettiin iso määrä asiakkaita kesän puolivälissä ja loppukesästä sain hoitaa päivittäispuolen asiakkaita, jotka tulivat minulle ajanvarauksella. Sain kuitenkin aina tarvittaessa apua ja tukea, eikä minulla ollut kertaakaan sellainen olo, että minut oltaisiin jätetty oman onneni nojaan. Olen huomannut, ettei ole tyhmiä kysymyksiä ja aina on voinut mennä kysymään apua.

Opin, että maltti on valttia tällä alalla – kysy ensin ja tee vasta sen jälkeen.

Eräs asia yllätti minut pankissa työskentelyssä täysin. Luulin tekeväni vain nostoja ja talletuksia koko kesän, mutta toisin kävi. Pääkassan kautta kulkee aivan järkyttävä määrä informaatiota ja asioita koko muulle työyhteisölle ja olen hoitanut päivittäin asioita laidasta laitaan. Esimerkiksi kesän alussa kuolinpesän asiat olivat minulle ihan hepreaa ja ramppasin jatkuvasti notariaatin puheilla, mutta kyllä nekin asiat vaan alkavat jo juurtua päähän. Hauskaa tässä työssä on kuitenkin se, että juuri kun on sellainen olo, että nyt sitä handlaa kaiken tarvittavan, tuleekin eteen asia, joka on täysin vieras.

Toinen asia mikä yllätti oli se, miten palkitsevia asiakaskohtaamiset ovat olleet. Olen saanut ratkoa erilaisia ongelmia ihan urakalla ja mikään ei ole hienompaa kuin huomata, miten helpottunut ihminen on kun umpikujalta tuntunut tilanne selviää ja asiat saadaan järjestykseen. On myös ollut hienoa tutustua asiakkaisiin ja saada asiakkailta suoraan hyvää palautetta omasta työstä.

On myös vaikea eritellä, mitä kaikkea työtehtäviini on kesän aikana kuulunut, sillä pelkkä ”pääkassana olo” ei anna kuvaa siitä, miten laajat työtehtävät pääkassalla on. Olen ollut myös apuna konttorin muille työntekijöille ja pyytänyt hiljaisempina hetkinä joitakin tehtäviä heiltä, jotta olen saanut tekemistä ja heiltä pientä nippelihommaa pois. Tekemisen lisäksi opin jatkuvasti uutta ja voin olla jatkossa vielä enemmän avuksi.

Olen ollut töissä 13-vuotiaasta saakka ja olenpa sitten ollut siivoojana, kaupan myyjänä tai pankin toimihenkilönä, aina oppii ja ymmärtää myös alan sisältä uusia asioita. Oivaltaa, miksi jokin asia on niin tai näin ja ymmärtää kuluttajana paremmin. Esimerkiksi nykyään ymmärrän miksi verkkopankkitunnukset ovat henkilökohtaiset, tiedän miksi kuuluu kantaa mukanaan kunnollista henkilöllisyystodistusta ja ymmärrän, miksi joitakin asioita ei voi hoitaa kassalla, vaan joskus tarvitaan ajanvaraus.

Lisäksi pankissa työskentely on herättänyt sisäisen säästäjäni henkiin. Päivittäin huomaa, miten paljon ihmiset ovat saaneet säästettyä pahan päivän varalle ja siksi aloitin itsekin rahastosäästämisen sekä avasin säästötalletustilin.

Mitä kesätyöajan jälkeen?

No miten tästä eteenpäin? Siirryn vielä hetkeksi takaisin koulun penkille suorittamaan tradenomitutkintoni loppuun, mutta jatkan Säästöpankissa koulun ohella ja tuurailen konttoreissa sellaisina päivinä, kun minulla ei ole koulua. Tarkoituksena on kirjoittaa Liedon Säästöpankkiin opinnäytetyö sekä suorittaa APV1-tutkinto. Näillä eväillä toivon valmistuvani vuoden vaihteessa, jonka jälkeen toivon, että Liedon Säästöpankki voi tarjota minulle lisää uusia haasteita!

 

Emilia Lindgren on turkulainen kolmannen vuoden tradenomi opiskelija, joka työskentelee ensimmäistä kesäänsä Liedon Säästöpankin kesätyöntekijänä

Klikkaa itsesi Kaukaa viisas -blogin lukijaksi blogin oikeassa reunassa olevasta Tilaa päivitykset -painikkeesta, niin saat uudet blogipostaukset tuoreeltaan luettavaksesi.

Kommentoi, ole hyvä

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s