Työharjoittelu – ensimmäisiä askelia työuralla

Rokka Jaana
Rokka Jaana

Aikuiset usein kyselevät lapsilta leikkimielisesti: ”Mikä sinusta tulee isona?”
”Astronautti, palomies, opettaja…” ovat usein kuultuja vastauksia, mutta harva kuitenkaan päätyy lapsuuden haaveammattiin. Omatkin haaveammatit vaihtelivat opettajasta lentokapteeniin ja ties mihin, mutta mitä lähemmäs lukion päätöspäivä tuli, sitä epäselvemmäksi omat tulevaisuudensuunnitelmat olivat käyneet.

Päädyin kuitenkin pohdinnoissani suuntaamaan kaupallisen alan opintoihin ja jälkikäteen katsottuna näin juuri asioiden pitikin mennä. Hyvän pohjakoulutuksen lisäksi sain työharjoitteluista arvokasta oppia tulevaa työelämää varten.

Työharjoittelut ovatkin tärkeitä ensi askelia työuralla ja vaativat panostusta niin harjoittelijalta kuin harjoittelupaikalta. Haemme parhaillaan rahoitusalasta kiinnostuneita harjoittelijoita ja siksi minulla heräsi ajatus kirjoittaa millä keinoin työharjoittelija voi vaikuttaa hyvään työharjoittelukokemukseen ja mahdollistaa näin ehkä se vakipaikkakin valmistumisen jälkeen. Nämä seikat eivät tietenkään ole vain työharjoittelijoiden yksinoikeus, vaan koskevat jokaista työyhteisössä.

Asenne ja motivaatio

Niin kliseistä kuin tämä onkin, niin asenne ja motivaatio ratkaisevat. Työharjoitteluun tultaessa työkokemusta ei ole vielä paljoakaan, mutta tämän korvaa aito innostus oppia alasta. Ole aktiivinen ja kysele rohkeasti työkavereilta sekä kehitä osaamistasi pankin koulutusympäristössä.

Luotettavuus

Arvojemme mukaisesti – teemme sen minkä lupaamme ja otamme vastuun tekemästämme työstä. Jos asiakas kysyy jotain, johon et tiedä vastausta, on parempi kysyä neuvoa työkaverilta kuin arvailla vastausta. Luotettava asiakaspalvelija ja työkaveri on myös asiallinen – tulee toimeen kaikkien kanssa, vaikka ei aina samaa mieltä olisikaan eikä puhu pahaa selän takana.

Yhteistyökyky

Jokaisella on työyhteisössämme omat vahvuutensa, mutta parhaiten pärjäämme toisiamme tukemalla, tuomalla oman panoksemme asiakaskokemukseen. Kysy muilta, voitko auttaa jossain tehtävissä. Kerro esimiehelle osaamisestasi, jolla voisit tuoda lisäarvoa työyhteisöön. Toivomme myös, että jokainen nostaa esiin kehityskohtia niitä huomatessaan.

Palaute

Työhön tärkeänä osana kuuluu keskustelut esimiehen ja alaisen kesken. Mikäli harjoittelun puolivälissä ei palautekeskustelua ole sovittu, kysele siitä rohkeasti esimieheltäsi. Saat keskustelusta arvokasta tietoa missä olet onnistunut ja missä asioissa voisit kehittyä. Kerro myös miten me olemme työharjoittelukumppanina onnistuneet.

Listaa voisi vielä jatkaa kertomalla joustavuudesta, sopeutumisesta yrityskulttuuriin, tavoitteista ja niin edelleen, mutta nämä neljä kohtaa huomioimalla olet jo hyvällä tiellä kohti onnistunutta työharjoittelua. Onnistunut työharjoittelu toki vaatii molemminpuolista panostusta. Työnantajan puolelta tämä tarkoittaa ennen kaikkea vastuullisuutta ja mielekästä työtä. Olenkin sivunnut näitä työnantajan velvollisuuksia jo hiukan edellisessä, vastuullista kesätyötä käsittelevässä, blogikirjoituksessani.

Jos kiinnostuit Liedon Säästöpankin harjoittelupaikoista, käy lukemassa lisää ja lähetä hakemuksesi viimeistään 9.9.2018.

Klikkaa itsesi Kaukaa viisas -blogin lukijaksi blogin oikeassa reunassa olevasta Tilaa päivitykset -painikkeesta, niin saat uudet blogipostaukset tuoreeltaan luettavaksesi.

Kommentoi, ole hyvä

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s