Miten saada talous kuntoon kesän jälkeen?

 

Kaukaaviisas_Henrik_Rentola neliö
Henrik Rentola

Kuluttaminen on saattanut lähteä kesällä ”lapasesta ja Visa vinkunut”. Nyt on hetki laittaa talous tasapainoon. Jollain taloustilanne on saattanut mennä jo niin pahaksi, ettei enää omin voimin selviä. Mitä pidempään talousongelmia pitkittää, sitä pidempiaikaisemmaksi ja kalliimmaksi ongelma todennäköisesti muodostuu. Ongelmiin kannattaa tarttua heti ja olla aktiivinen yhteydenpidossa velkojien suuntaan.

Pyri pitämään luottotiedot kunnossa, koska neuvotteleminen pankin ja laskuttajien kanssa on tällöin helpompaa. Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa esimerkiksi lainan, puhelinliittymän ja vakuutusten saamista. Maksuhäiriömerkinnällä saattaa olla vaikutus myös palveluiden hintaan.

Miten voin lähteä liikkeelle?

  1. Tee talouden tilannekatsaus. Tulosta tiliote ja käy kertyneet laskut läpi. Laske taloutesi menot, tulot ja velat. Netissä on tarjolla hyviä laskureita taloudenhallintaan. Säästöpankin asiakkaana voit hyödyntää budjetointiin verkkopankista löytyvää maksutonta Finanssivahtia. Taloutta voi budjetoida esimerkiksi Takuusäätiön maksuttoman Penno –palvelun avulla.
  2. Muista, että uudella lisävelalla taloutta ei saada kuntoon, joten lopeta ylimääräinen kuluttaminen. Jos velkoja on kertynyt useaan paikkaan, selvitä mahdollisuus yhdistää nämä yhdeksi edullisemmaksi lainaksi. Vakuudellinen pankista saatu kulutusluotto on usein edullisin vaihtoehto. Takuusäätiöstä on mahdollista saada myös takaus pankin järjestelylainalle.
  3. Älä katoa velkojilta! Ota aktiivisesti yhteyttä laskuttajiin ja neuvottele pidempiä maksuaikoja. Pankkilainalle on mahdollista neuvotella lyhennysvapaata. Jos tulot eivät riitä kaikkiin laskuihin, niin maksa laskut tärkeysjärjestyksessä esim. asumisen menot (asuntolaina, vuokra, sähkö ja vesi), puhelin ja vakuutukset.
  4. Pyydä rohkeasti apua, jos omat voimat eivät riitä. Apua on saatavilla esimerkiksi kunnan velkaneuvonnasta tai Takuusäätiöstä. Takuusäätiöllä on käytössä velkalinja, johon voi soittaa anonyymisti kaikkialta Suomesta maksuttomasti.

Talouden tulipalojen sammuttamisen jälkeen on aika oman talouden hallinnalle

Kilpailuttamalla vakuutus- ja pankkipalvelut sekä sähkö- ja puhelinliittymät, voit saada säästöä satoja euroa vuodessa. Muista kuitenkin, ettei halvin vaihtoehto ole välttämättä paras vaihtoehto juuri sinulle, vaan kannattaa miettiä kokonaisuus ja se, mitä vastinetta saat euroillesi.

Auton ylläpito on kallista. Jos taloudessa pärjätään yhdellä autolla, saattaa tästä kertyä säästöä jopa tuhansia euroja vuodessa.

Ruokaostokset ovat perheessä iso kuluerä. Eri kaupparyhmien välillä on isoja hintaeroja kulutustottumusten mukaan. Vertaile hintoja ja suunnittele ostokset etukäteen.

Kierrätä tavaraa sekä myymällä että ostamalla. Nettikirppiksiltä esim. Tori.fi -palvelun kautta saa hankittua usein hyvälaatuista tavaraa edullisesti.

Kun tilille alkaa kertyä ylimääräistä rahaa, niin aloita kerryttämään vararahastoa tasapainottamaan tulevia talouden vaihteluja. Säästössä olisi hyvä olla vähintään muutaman kuukauden nettopalkkaa vastaava summa.

Säästöpankin asiakkaan kannattaa varata aika maksuttomaan Oman talouden tuokioon, vaikka taloutesi ei olisikaan epätasapainossa. Siinä kartoitetaan elämäntilanteesi, otetaan kokonaiskatsaus talouteesi ja tehdään yhteenveto missä mennään. Oman talouden tuokio auttaa sinua näkemään elämäntilanteesi ja talousasiat kokonaisuutena. Yhdessä voimme miettiä parhaat ratkaisut, jotta taloutesi pysyy jatkossakin hyvällä mallilla.

Hyödyllisiä linkkejä:

Takuusäätiön Penno -sovelluksella budjetoit maksuttomasti

Turun kaupungin talous- ja velkaneuvonta
Turun kaupungin talous- ja velkaneuvonta palvelee seuraavien kuntien asukkaita: Aura, Kaarina, Kemiönsaari, Koski Tl, Lieto, Loimaa, Marttila, Masku, Naantali, Nousiainen, Oripää, Paimio, Parainen, Pöytyä, Raisio, Rusko, Sauvo, Tarvasjoki ja Turku.

Takuusäätiön velkalinja ja neuvonta

Klikkaa itsesi Kaukaa viisas -blogin lukijaksi blogin oikeassa reunassa olevasta Tilaa päivitykset -painikkeesta, niin saat uudet blogipostaukset tuoreeltaan luettavaksesi.

Kommentoi, ole hyvä

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s