Minustako ASP-säästäjä?

HELLMAN_MAIJU_blogineliö
Maiju Hellman

”Tämä on sopimus, missä voit vain voittaa”. Tämän lauseen huomaan usein sanovani ääneen nuorelle, jonka kanssa olen ottanut puheeksi ASP-säästämisen. Miksi näin? Siitä ajattelin teille nyt kirjoittaa.

Mitä tarkoittaa lyhenne ASP? Se tulee sanasta asuntosäästöpalkkio. Nimikin jo sen kertoo, että kyse on asuntoa varten säästämisestä, mistä säästäjä sitten palkitaan. ASP-järjestelmä on ollut käytössä Suomessa jo useita vuosikymmeniä. Välillä se on ollut suosittua, välillä jopa lähes täysin unohduksissa. Tällä hetkellä ASP-säästäminen on muodissa, sillä vuonna 2016 voimaan tullut lainakatto on tehnyt ASP-säästämisestä houkuttelevan tavan saada vaadittu omarahoitusosuus täyteen. Ensiasunnon ostajat voivat saada lainaa maksimissaan 95 % asunnon kauppahinnasta ilman ulkopuolisia lisävakuuksia, joten ASP:n kanssa omarahoitusosuus jo tuplaantuu.

ASP-säästämisen perusidea on säästää 10 % hankittavan ensiasunnon kauppahinnasta, jolloin pankki voi myöntää vastaantulolainan 90 % kauppahinnasta. ASP-laina on suurimmassa osassa Suomea enintään 115 000 euroa, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa enintään 145 000 euroa ja Helsingissä enintään 180 000 euroa. Asunnon hinta voi kuitenkin olla korkeampi, silloin ASP-lainan rinnalle tehdään ASP-lisälaina.

Asunnosta täytyy ostaa vähintään 50 %. ASP-sopimuksen voi tehdä 15-39 –vuotias, joka ei ole omistanut 50 % tai enempää asunnosta. Alaikäinen voi säästää itse omalla työllään ansaittuja varoja. ASP-tilille säästetään 150-3000 euroa vähintään kahdeksana vuosineljänneksenä, jolloin omasäästöosuus on mahdollista saada kasaan noin kahdessa vuodessa.

Innokkaimmat asunnonostajat voivat kuitenkin tehdä kaupat jo siinä vaiheessa, kun vähintään puolet sopimuksen mukaisista eristä on talletettu. Tällöin pankin kanssa on sovittava väliaikaisrahoitus, jolloin säästäminen jatkuu lainan maksun rinnalla ja väliaikaislaina muutetaan ASP-rahoitukseksi siinä vaiheessa, kun vaadittava 10 % omarahoitusosuus on saatu säästettyä. Väliaikaisrahoitukseen tarvitaan aina normaalit vakuudet, eli yleensä tässä kohtaa on käännyttävä esimerkiksi vanhempien puoleen.

Nyt palaan siihen parhaimpaan osuuteen:

Miksi ASP on niin hyvä ja houkutteleva tapa säästää, ettei siinä voi kuin voittaa?

  1. Talletuksen korko. Se on jokaiselle ASP-säästäjälle vähintään 1 %. Tämän hetken korkomarkkinassa, jossa edes pitkälle määräaikaistalletukselle ei saa vastaavaa korkoa, tämä on huima etu. Jos ASP-sopimuksen ehdot täyttyvät, on tuo 1 % korko verovapaa ja talletukselle saa vielä tilin avausvuodelta + viideltä seuraavalta vuodelta lisäkoron, joka on pankista riippuen 2-4 % (meillä Liedon Säästöpankissa tämän blogitekstin kirjoitushetkellä 4 %) verovapaasti.
  2. Talletuksen joustavuus. Jos toteat, ettet tule asuntoa ostamaan tai haluat hoitaa asuntorahoituksen toisella tavalla, ASP-talletuksen voi irtisanoa milloin vaan. Tällöinkin saat talletukselle 1 % koron, toki siitä peritään lähdevero. Tämä on kuitenkin asia, mitä kannattaa meidän asiantuntijoiden kanssa tarkkaan harkita ennen toimimista.
  3. Kun säästät omarahoituksen ASP-tilillä, saat lainaan suuremman ja jopa maksuttoman valtiontakauksen. Et joudu kääntymään sukulaisten puoleen vakuuksien toivossa.
  4. Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, saat asuntolainan edullisimmin kuin ne, jotka eivät ole ASP-säästäjiä. Lisäksi saat korkotukea 10 ensimmäiseltä vuodelta, tällä hetkellä 70 % vuotuisen koron siitä osasta, joka ylittää 3,8 prosenttia lainan jäljellä olevasta pääomasta.

Eikö kuulostakin hyvältä? Jos harkitset ensiasunnon hankintaa, varaa aika meille Säästöpankkiin Oman Talouden Tuokioon, niin katsotaan olisiko ASP sinulle oikea ratkaisu. Seuraavassa blogitekstissäni tulen kertomaan vielä tarkemmin ASP-rahoituksen erityispiirteistä, pysy siis kuulolla!

Klikkaa itsesi Kaukaa viisas -blogin lukijaksi blogin oikeassa reunassa olevasta Tilaa päivitykset -painikkeesta, niin saat uudet blogipostaukset tuoreeltaan luettavaksesi.

Kommentoi, ole hyvä

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s