Piispanmunkki ja tekoäly

 

Antti Merilehto_neliö
Antti Merilehto

Jos Turun alueella kysyy ohikulkijalta vaaleanpunaisella kuorrutuksella koristellun munkin nimeä, vastaus on aina: Piispis, eli piispan munkki. Muu Suomi kutsuu samaa leivonnaista berliininmunkiksi. Missä raja kulkee, sitä on joku yrittänyt selvittää ajan kanssa.

Jos turkulaisten vastaus otetaan opetusdataksi koneelle, jonka tehtävä on tunnistaa eri leivonnaisia korvapuustista tippaleipiin, kone ei ymmärrä eri nimitystä. Kone nimittäin osaa vain sen mitä sille on opetettu. Jos halutaan opettaa miltä koira näyttää, pitää näyttää tuhansia kuvia pienistä isoihin, nuorista vanhoihin koiriin ja eri valaistuksessa. Mahdollisimman monta esimerkkiä. Näin kone alkaa hahmottamaan mikä eläin on kyseessä. Opetuksen jälkeen konetta voidaan harjoittaa ja tarkkuus paranee entisestään.

Leivonnaisten tunnistaminen on aika harvan arkea. Toistuvat, rutiinitehtävät työssä ovat monelle tutumpia. Aika moni tuskailee joidenkin työtehtäviensä kanssa. Sellaisia asioita, jotka kuuluvat osaksi omaa työtä, mutta joiden tekeminen ei ole aamulla ensimmäisenä mielessä kun rupeaa töihin.

Minulta kysytään usein: Mitä tehtäviä koneelle voi antaa hoidettavaksi? Ensin on hyvä ymmärtää hiukan miten kone oppii, jotta tähän kysymykseen pystytään vastaamaan. Tällä hetkellä kaikki tekoäly mitä meillä on, on kapeaa tekoälyä. Kapea tekoäly tarkoittaa, että kone suoriutuu sellaisista tehtävistä – ja vain siitä tehtävästä – johon se on opetettu. Esimerkkinä tästä voi olla vaikkapa käsialan tai kylttien tunnistus. Tai vaikkapa puheen muuntaminen tekstiksi, kuten juuri nyt kun sanelen tätä kirjoitusta. Tekoäly muuttaa suomen kielen puheen kirjoitukset tekstiksi. Näin itse tehtävä nopeutuu ja voin käyttää aikaa mielekkäämmin.

Suuri harha monilla ihmisillä liittyy siihen, pitääkö tekoälyn hallita tehtävä kokonaisuudessaan, että siitä on apua. Vastaus on: ei tarvitse. Monet, erityisesti asiakaspalvelun tehtävät, ovat pääosin toistuvia rutiininomaisia tehtäviä tai kysymyksiä kun kone kykenee ottamaan näistä tietyn osan itselleen hyödyt ihmiselle ovat kahdenlaisia ensinnäkin aikaa vapautuu muihin tehtäviin.

Minä ainakin haluan tehdä mielekkäämpää työtä. Kahvitauolla voin sitten ottaa kahvin kanssa ber… tarkoitan siis piispanmunkin.

Antti Merilehto

Kirjoittaja on tietokirjailija ja maajohtaja. Antin kirja Tekoäly – matkaopas johtajalle (Alma Talent 2018) on vuoden myydyin businesskirja Suomessa.

Klikkaa itsesi Kaukaa viisas -blogin lukijaksi blogin oikeassa reunassa olevasta Tilaa päivitykset -painikkeesta, niin saat uudet blogipostaukset tuoreeltaan luettavaksesi. 

Kommentoi, ole hyvä

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s