Pikahaastattelun kautta töihin

 

Liedon konttori, Rokka Jaana
Jaana Rokka

Vielä viimeinen tarkistus, että hakemuksessa on kaikki kuten pitää ja lähetä. Sitten seuraa jännitys – toinko nyt varmasti osaamistani ja persoonaani tarpeeksi esiin hakemuksessa? Erotunko oikealla tavalla muista hakijoista? Entä onko tämä sellainen työpaikka, jota olen etsinytkin? Näitä ajatuksia on varmasti jokainen työnhakija käynyt läpi jossain kohtaa työuraansa.

Entä jos voisikin suoraan hypätä haastatteluvaiheeseen? Voisi paremmin vakuuttaa, että on sopivin henkilö tähän tehtävään ja juuri tähän yritykseen. Se, jolta löytyy sitä kuuluisaa oikeanlaista asennetta. Viime vuosina yleistyneet speed date –tyyliset pikahaastattelutapahtumat ovat työnantajan ja työnhakijan rennompia kohtaamispaikkoja, joissa osapuolet pääsevät keskustelemaan esim. 5-10 minuutin ajan ennen kuin hakemusta on välttämättä edes lähetetty. Silloin ensivaikutelma nousee entistä tärkeämpään rooliin. Molemmilla osapuolilla on vain muutama minuutti aikaa vakuuttaa, että keskusteluja kannattaa jatkaa syvemmällä haastattelulla.

Osallistuin ensimmäistä kertaa tällaiseen haastatteluun alkusyksystä Novidan Loimaan yksikön järjestäessä rekrytointitapahtuman opiskelijoilleen. Minua jännitti varmaan yhtä paljon kuin haastateltaviakin miten tällainen haastattelumuoto toimii. En yhtään tiennyt henkilöiden taustoista etukäteen, enkä sitä kuinka monta kysymystä tuossa lyhyessä ajassa ehdin esittää. No, kiirehän ensimmäisissä haastatteluissa tuli ja monia kysymyksiä olisi halunnut vielä esittää. Onneksi oli kuitenkin mahdollisuus palata osan kanssa vielä pidemmän haastattelun merkeissä. Jäin kuitenkin miettimään mikä olisi resepti onnistuneeseen pikahaastattelukokemukseen. Ainakin nämä osat se pitää mielestäni sisällään:

 1. Valmistaudu
  Tärkeimpänä osana esille nostaisin sen, että pikahaastattelu ei tarkoita, että tilanteeseen voisi tulla vain piipahtamaan valmistautumatta. Päinvastoin – rajallisen ajan vuoksi molempien osapuolien tulee tarkkaan miettiä mitä asioita haluaa nostaa esiin ja mitä asioita kysyä. Jännityksessä saattaa unohtaa kertoa tärkeitäkin asioita itsestään.
 2. Tiivistä
  Rajallinen aika vaatii myös tavallista haastattelutilannetta tehokkaampaa ajankäyttöä. Sen lisäksi, että miettii etukäteen mitä kertoo, kannattaa hieman myös pohtia miten voisi kertoa haluamistaan asioista, jotta ehtii nostaa esiin ne tärkeimmät seikat.
 3. Rennosti
  Edellisistä kohdista huolimatta, ei kannata turhaan stressata. Pikahaastattelussa annetulla positiivisella ensivaikutelmalla on suuri merkitys, kun mietitään jatkohaastatteluun kutsuttavia, vaikka sanallisesti ei kaikkia asioita ehdittykään käydä läpi haastattelutilanteessa. Kättely ja katsekontakti ovat tärkeitä osia tässä ensivaikutelman luomisessa.
 4. CV mukaan
  Pikahaastattelutilaisuuksissa haastattelija tapaa useita ihmisiä, joten jälkikäteen saattaa olla vaikea palauttaa mieliin mitä kaikkea kukin työnhakijoista kertoi itsestään. Siksi kannattaa varautua haastatteluun cv:n kanssa, jonka voi jättää haastattelijalle ikään kuin muistilapuksi itsestäsi.
 5. Palaute
  Ideaalitilanne on se, että jo keskustelun päätteeksi voisi kertoa miten tästä eteenpäin jatketaan. Aina tämä ei ole mahdollista, mutta siinäkin tapauksessa haastattelijan tulisi kohtuullisessa ajassa olla yhteydessä haastateltuun ja kertoa jatkosta.

Pian olen taas uutta pikahaastattelukokemusta rikkaampi, kun pankkimme osallistuu RekryExpo –messuille  21.11.2018 Turun Messukeskuksessa. Haastattelen henkilöstöjohtajamme Pipsa Sivulan kanssa finanssialan tehtävistä kiinnostuneita työnhakijoita auditorion messupaikalla 38. Toivottavasti näemme siellä joko haastattelun merkeissä tai voit tulla muutenkin juttelemaan avoimista työ- ja työharjoittelupaikoistamme.

Klikkaa itsesi Kaukaa viisas -blogin lukijaksi blogin oikeassa reunassa olevasta Tilaa päivitykset -painikkeesta, niin saat uudet blogipostaukset tuoreeltaan luettavaksesi.

Kommentoi, ole hyvä

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s