Joulu ilman suurta stressiä ja rahanmenoa

Anu Turklin
Anu Turklin

Joulu. Toiset rakastavat joulua ja sitä edeltävää aikaa, toiset kokevat aivan päinvastoin. Joka tapauksessa tulevat viikot ovat työntäyteisyyden lisäksi myös yksi potentiaalisimmista ajoista vuodesta saada oma talous pois raiteiltaan. Lahjat ja erilaiset joulumuistamiset pitäisi hankkia, samoin jouluruuat, koti somistaa joulukuntoon ja vaikka mitä muuta.

Samaan aikaan monessa perheessä mietitään pyhien jälkeen mihin kaiken tavaramäärän kanssa joudutaan – ja ruokaakin olisi yllin kyllin ruokkia vaikka isompikin joukkue. Läheisiä olisi kuitenkin mukava muistaa, mutta pitääkö muistamisen olla tavaraa?

Mitäpä jos tänä vuonna keskityttäisiinkin tunnelmointiin, nautitaan jo matkasta joulua kohti, yritettäisiin välttää stressiä. Jätetään ruuhkaiset ostoskeskukset väliin ja samaan aikaan saadaan pidettyä oma talouskin tasapainossa. Sytytettäisiin jonain iltana joulun alla kynttilöitä pöydälle, laitetaan joulumusiikki soimaan taustalle, otetaan viereen pino korttipohjia tai paperia ja mukiin lämmintä glögiä. Ajateltaisiin vuoron perään jokaista läheistä, jota halutaan muistaa jouluna ja kirjoitetaan kauniilla tekstillä korttiin lupaus hänelle lahjaksi.

Lupaus voi olla lastenhoitoapua, ikkunoidenpesu tai siivousapu, lenkkiseura, lupaus yhteisestä kokkailu- tai peli-illasta, päiväkahviseura ikäihmiselle tuoreiden korvapuustien kera tai lupaus viedä lapsiperheelle sunnuntai-iltana yhden arkipäivän ruoka. Lupaus voi liittyä yhteen kertaan tai säännölliseen tekemiseen.

Tärkeintä lupauksessa on antaa aikaansa.

Työkaverini Sanna kertoi ihanasta lahjasta, jonka hän oli antanut äidilleen tyttärensä kanssa. He olivat järjestäneet koti-Span, jossa tytär oli tehnyt jalkahoidon isoäidilleen. Rentouttava musiikki oli soinut taustalla, kynttilät olivat tuikkineet ja isoäiti oli saanut käteensä lasin kuohuvaa. Sillä aikaa kun tytär hemmotteli isoäitiä, oli Sanna valmistanut juhla-aterian, johon hänen isänsäkin sitten saapui. Mikä ihana lupauslahjakortin sisältö. Apua ja yhteistä aikaa.

Kaunis paketointi on osa lahjaa. Lupauslahjakortin voi sujauttaa kirjekuoreen tai paketoida vaikkapa sanomalehdestä napattuun sivuun. Juuttinarua paketin ympärille ja havun oksa, puolukanvarpu tai vaikkapa tuoksuva timjamin oksa rusetin väliin.

Lahjojen pakkaamiseen panostaa myös toinen työkaverini, Jaana. Hän kertoi, että päiväkoti-ikäisen äitinä heillä askarrellaan lähipiirille ja päiväkodin aikuisille usein itse jotain pieniä lahjoja. Käyttölahjat kuten piparit, karkit tai vaikka kynttilät saa kauniilla paketoinnilla näyttämään aivan toiselta kuin omassa pakkauksessaan olevat. Heidän perheessään on tehty koristeita taikataikinasta (ohjeita löytyy googlaamalla). He ovat käyttäneet koristeiden tekemisessä apuna erilaisia piparimuotteja ja pintakoristelun saa muovisesta pitsitabletista. Osan koristeista he ovat värittäneet vielä joko tussilla tai kimalleliimalla juhlavamman näköiseksi. Koristeista syntyi sekä kuusenkoristeita, että pienten muistamisten pakettikoristeita. Näissäkään lahjoissa lahjan arvo ei ole merkityksellinen, mutta kaunis lahja on ilo antaa sekä saada.

Ainakin minusta paras lahja on sellainen, josta näen, että lahjan antaja on ajatellut minua. Ehkä hän muistaa jopa niitä asioita, joista olen puhunut hänelle vuoden mittaan. Tavaraa en aina kaipaa, mutta yhteinen aika on monesti kortilla arjen keskellä. Oma-aloitteisuus ystävien ja läheisten tapaamisten sopimisessa jää liian usein arjen jalkoihin. Lupauslahjakortilla näytät, että lahjan saaja on sinulle tärkeä ja hyvää mieltä saavat sekä lahjan saaja että antaja ilman valtaisaa rahallista panostamista. Jos mieleesi tulee lisää lupausideoita lahjakortteihin, kerrothan sen meille kaikille kommenteissa. Olisi kiva saada lisää vinkkejä!

Hyvänmielen joulunaikaa!

2 kommenttia artikkeliin ”Joulu ilman suurta stressiä ja rahanmenoa

Kommentoi, ole hyvä

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s